1940 – 1959
I krigsårene var faget sterkt preget av materialmangel på verdensmarkedet, og restriksjonene førte til en kritisk tid for faget. Det gamle styret fungerte gjennom hele krigen, men det ble ikke utarbeidet beretninger og foretatt nye valg.
Under krigen
Tyskerne opprettet «Rikslaug» og blandet seg inn i virksomheten til Oslo Kobber- og Blikkenslagerlaug. Enkelte nazistvennlige medlemmer dannet en egen gruppe, men de ble ekskludert etter krigen.
Oldermann Ludwig Winnje ble etter krigen utnevnt til æresmedlem, ikke minst for den jobben han gjorde under okkupasjonen.
Etterkrigsårene
Etterkrigsårene var preget av mye oppdrag for medlemmene til Oslo Kobber- og Blikkenslagerlaug, men det var mangel på materialer, som for eksempel spiker og sink. Byggeaktiviteten var stor, og behovet for arbeidskraft var prekært.
Interessen for faget uteble derimot, og søknaden til blikkenslagerskolen var i 50-årene den dårligste av alle fag. Oslo Yrkesskole stod til tider helt uten elever til blikkenslagerklassen. Mot slutten av 50-årene ble lærlingsituasjonen endret. Faglinjen på Oslo Yrkesskole fyltes igjen opp, og det så lysere ut enn på lenge for fagfeltet.